Är ni redo för vinterkräksjukan?

Eländet gör full comeback på arbetsplatserna i år och kan bli värre än vanligt

DELA DEN HÄR ARTIKELN
Facebook
Twitter
LinkedIn

Säsongen för vinterkräksjukan har nu inletts. Folkhälsomyndigheten bedömer att smittspridningen kommande månader riskerar bli extra kraftig efter att nästan helt uteblivit föregående år. Media och virologer noterar utvecklingen på veckobasis och ständigt påpekas vikten av god handhygien, vilket är jätteviktigt. Dock bortses det ofta från det faktum att det även inom detta område kan nyttjas teknologi som ett skydd och lösning. Det finns nämligen vetenskapligt bevisad teknik som effektivt bekämpar bland annat calicivirus, som är roten till just vinterkräksjukan.

På grund av restriktioner och åtgärder kopplade till den pågående pandemin orsakad av viruset sars-cov-2 har calicivirus, som bland annat ligger bakom vinterkräksjukan, haft osedvanligt låg spridning under senare år.

I skrivande stund är spridningen vinterkräksjukan i full gång och detta på mer normala nivåer. Både virologer och epidemiologer poängterar att årets spridning riskerar att bli extra kraftig.

Det har tidigare uppmärksammats hur spridningen av RS-virus under hösten var på en mycket högre nivå än väntat i många västländer. Detta utifrån det faktum att fler barn än vanligt saknat skydd för sjukdomen efter förra årets uteblivna spridning, som troligen var en följd av åtgärder tagna gentemot covid-pandemin. En liknande utveckling kan mycket väl nu komma att ske gällande vinterkräksjukan.

– Det skulle kunna bli en värre säsong än vad det brukar vara, kommenterar epidemiolog Elsie Ydring på Folkhälsomyndigheten i en artikel om vinterkräksjukan hos Dagens Nyheter.

Vinterkräksjukan är ingen så kallad ”anmälningspliktig sjukdom”. Därför finns ingen säker statistik att nyttja kring hur många som uppsöker sjukvård per år på grund av calicivirus.

Det är därmed viktigt att understryka att alla framåtblickande profetior bygger på just bedömningar. Ingen kan med visshet veta, detta inte minst då människor som haft vinterkräksjukan endast uppnår en mycket kort tid av immunitet och kan drabbas av samma sjukdom snart igen. Tidigare års lindrigare eller kraftfullare utbrott behöver därför inte ha en direkt påverkan på årets variant.

Oavsett så är calicivirus lätt ökänt för hur pass smittsamt det är. Virusfamiljen har visat sig kunna överleva långt över en vecka luften och är smittsamt redan i väldigt låga koncentrationer.

Det finns dock sätt att skydda oss mot luftburna virus. LightAir IonFlow har bevisat sig i en sjuårig studie utförd av forskare vid Karolinska Institutet och Linköpings Universitet. I deras publicerade och djuplodande rapport har de visat på hur denna svenskutvecklade teknologi bland annat oskadliggör just calicivirus, medan det är i luften och på så sätt erbjuder ett effektivt skydd mot spridning av vinterkräksjuka.

Denna antivirusteknik är en viktig del av erbjudandet LightAir Health+, som erbjuds som en tjänst, främst till kontor och skolor. Erbjudandet har varit mycket uppskattat och så sent som förra året tilldelades International Facility Management Associations Nordiska Innovationspris.

——-
Läs och förstå mer om hur LightAir IonFlow förstör virus i luften och på ytor
Engelsk pdf         Svensk pdf

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Relaterade artiklar

Blooming grass

Ljusare dagar – men med nedsatt arbetsförmåga?

Säsongen är fantastisk – för de flesta av oss. Men för vissa innebär det ett återkommande problem som kan leda till minskad koncentration och arbetsförmåga – pollenallergi. Måste vår arbetsprestation eller våra skolresultat påverkas av säsongsförändringar?

Läs mer »