Det osynliga problemet med våra skolor

Dålig luft i klassrummet kan inte snackas bort

DELA DEN HÄR ARTIKELN
Facebook
Twitter
LinkedIn
Under senare år har vi talat mer och mer om inkluderande klassrum och att säkerställa att alla barn, ungdomar och studenter har en rättvis och likvärdig tillgång till utbildning. Näringsintag, fysisk aktivitet, segregation och tillgång till lokaler genom olika anpassningar är exempel på områden som mycket lovvärt lyfts fram och fått sin beskärda del av debatten, med tillhörande åtgärder. Men kan vi prata om inkluderande utbildning utan att ta tag i de stora utmaningar som dålig inomhus luft medför?

Exempelvis bestrider organisationer som Föreningen Unga Allergiker i Sverige detta och de har mängder med argument som är svåra att värja sig emot. Dålig inomhusluft (IAQ) är inget man kan snacka bort när man tittar på elevers utveckling och möjlighet att ta till sig kunskaper i skolmiljön.

Redan en måttligt försämrad IAQ orsakar allehanda sjukdomar och smittspridning som resulterar i efterföljande sjukdagar för såväl elever som personal. Men det stannar inte vid denna uppenbara problematik.

Even a moderately degraded IAQ can cause all kinds of diseases and helps spread infections that result in sick days for both students and staff. But there are things that go beyond that obvious problem.

Ren luft ger 50% bättre kognitiv förmåga

Fördjupade undersökningar visar på att inomhusluften även har en direkt påverkan på individernas möjlighet till inlärning. En studie från Barcelona visar exempelvis på hur trafikföroreningar påverkar skolbarn och att de barn som tillbringar sina skoldagar i områden med ren luft har mer än 50% bättre kognitiv utveckling över ett skolår, jämfört med barn i områden med mycket trafik.

Studier visar även på hur en dålig kvalitet gällande inomhusluften minskar elevernas förmåga att lyckas med specifika uppgifter som kräver koncentration, beräkning och minne. Allt fler forskningsresultat pekar även på hur en dålig inomhusluft kan orsaka verbala, perceptuella, motoriska och beteendemässiga funktionshinder hos barn.

Ju yngre barn desto mer sårbara är de för skadliga och irriterande partiklar som föroreningar, allergener, kemikalier och ultrafina partiklar. Utvecklingen av lungorna påverkas givetvis direkt av nivån av luftföroreningar de utsätts för. Hög exponering under utvecklingsåren har förknippats med nedsatt lungkapacitet hela livet samtidigt som antalet rapporter ökat gällande hur det även driver på utvecklingen av astma.

Lyckligtvis finns det skräddarsydda erbjudanden, uppbackade av vetenskapliga bevis, för att möta alla utmaningar med luftkvaliteten i skolan och minska problemen i våra klassrum. Det osynliga problemet har helt enkelt tydliga och konkreta lösningar.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Relaterade artiklar

Blooming grass

Ljusare dagar – men med nedsatt arbetsförmåga?

Säsongen är fantastisk – för de flesta av oss. Men för vissa innebär det ett återkommande problem som kan leda till minskad koncentration och arbetsförmåga – pollenallergi. Måste vår arbetsprestation eller våra skolresultat påverkas av säsongsförändringar?

Läs mer »