Säkerställ en friskare vabruari på kontoret

DELA DEN HÄR ARTIKELN
Facebook
Twitter
LinkedIn
Går det att minska risken för att personalen drabbas av influensa och andra virus på arbetsplatsen? Ja det går, med ganska enkla medel dessutom. Detta visar forskningen.

Influensan kan bli extra tuff denna säsong. En bidragande orsak till detta är att så många klarade sig från influensan – och andra virustyper – under säsongen 2020-2021. De tuffa åtgärderna mot covid-19 gjorde att även andra virus, såsom RS-virus och caliciviruset som orsakar kräksjuka, uteblev.

Men i år är de här igen. De flesta arbetsplatser har öppnat upp igen och där riskerar smittor återigen att sprida sig. Det är nämligen när människor träffas som virus sprids. Speciellt i inomhusmiljöer, såsom på kontor där vi vistas längre stunder med varandra.

Många virussjukdomar är luftburna, de förekommer även som droppsmittor. Hostar någon i rummet hänger partiklarna kvar i luften och du andas sedan in dem när du passerar.

Men tänk om det gick att neutralisera dem så att de inte kan skada dig längre? Det går faktiskt. Men ska man neutralisera dem krävs modern, beprövad teknik som kan ta sig an utmaningen, och gärna omedelbart utan att virus först måste passera igenom ett filter borta i ett hörn av rummet.

Denna teknik finns, har testats av oberoende forskningsinstitut, och ingår i ett enkelt erbjudande där du kan prenumerera på ren och virusfri luft. Du kan numera, mot en fast månadskostnad, minska risken för smittspridning på arbetsplatsen genom att helt enkelt låta installera luftrenare tillsammans med vetenskapligt bevisade virushämmare.

“Jag blev riktigt intresserad när jag förstod att tekniken hos LightAir hade evidens från en sju år lång och oberoende studie ledd av Karolinska Institutet,” säger Mattias Wahlgren, Group Innovation Manager på Coor, som har ett trettiotal prenumerationer gällande LightAirs luftrenare och virushämmare i olika kontorsmiljöer och mötesrum.

Eftersom de prenumererar på paketen behöver de inte oroa sig över underhåll eller garantier. LightAir sköter allt som rör driften.

Tar inte bara bort virus

Mattias säger att många av de som han pratar med om tekniken ser virushämmaren som en covid19-dödare, men att han anser att det stora värdet ligger i hur väl den fungerar mot en mängd typer av virus, både den traditionella förkylningen och exempelvis nya sars-varianter. Forskningsrapporter har visat hur teknologin neutraliserar virus genom att deras proteinskal angrips, vilket försvårar för dem att kunna ta sig in i och infektera mänskliga celler.

Erbjudandet, LightAir Health+, inkluderar även högeffektiva luftrenare, som har visat sig kunna filtrera bort hela 99,9 procent av alla skadliga bakterier, mikrober, mögelsporer, allergener och andra partiklar i luften som gör att folk blir trötta och mår dåligt.

“Marknaden svämmar över av produkter som säger sig rena luften, även från virus, men väldigt få har övertygande vetenskapliga bevis”, säger Mattias Wahlgren och påpekar att produktiviteten på arbetsplatsen i mångt och mycket styrs av faktorer såsom hur hög sjukfrånvaro man har och hur pigg personalen är.

Kan bli en tuff säsong 21/22

I vanliga fall uppstår immunitet och andra faktorer som gör att vissa påverkas mindre av influensa och andra virustyper. Alla smittas inte. Men i år har många gått osmittade en längre tid, vilket gör att fler är i riskzonen att drabbas.

Vi ser exempel detta bland barn. RS-virus är ett sådant virus som frodas just nu tack vare att immuniteten i befolkningen är lägre än normalt. Detta virus hade en tidig start på säsongen och ökade sedan väldigt snabbt.

I skrivande stund är det, enligt Folkhälsomyndigheten, för tidigt att sia om hur influensasäsongen kommer att utveckla sig. Men med de hängslen och den livrem som luftrenare i kombination med virushämmare innebär har du i alla fall skapat mycket goda förutsättningar för att luften på arbetsplatsen inte bidrar till smittspridningen..
—————-

5 snabba fakta om LightAir Health+
  1. Luftrenarna filtrerar 99,9 procent av luftens skadliga ämnen, såsom bakterier, mögelsporer, virus, skrivarpartiklar, allergener, pollen, trafikföroreningar etc.
  2. Virushämmarna neutraliserar 97 procent av luftburna virus, redan i luften och utan att passera ett filter.
  3. Erbjuds som en prenumerationslösning – Clean Air as a Service – där installation och underhåll hanteras helt av LightAir, till en fast månadskostnad
  4. Du behöver inte oroa dig över utmaningar som funktionalitet, garantier eller kapitalbindning. Tjänsten är helt förutsägbar, du slipper administration och oväntade kostnader.
  5. Svenskutvecklat och prisbelönat erbjudande, som har fördubblat antalet prenumeranter var sjätte månad under senare år och fortsätter nu sin expansion med mängder av kända varumärken bland referenskunderna.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Relaterade artiklar

Blooming grass

Ljusare dagar – men med nedsatt arbetsförmåga?

Säsongen är fantastisk – för de flesta av oss. Men för vissa innebär det ett återkommande problem som kan leda till minskad koncentration och arbetsförmåga – pollenallergi. Måste vår arbetsprestation eller våra skolresultat påverkas av säsongsförändringar?

Läs mer »