Minska smittspridningen på kontoret — med teknik som fungerar

DELA DEN HÄR ARTIKELN
Facebook
Twitter
LinkedIn
Influensaperioderna duggar tätt, men det går att mota Olle i grind. Svensk forskning visar att smittspridning kan reduceras genom nyttjande av modern teknik. Virusen oskadliggörs redan i luften, vilket man dragit nytta av på en rad skolor och kontor i Sverige.

När vi återgått till jobb och skola efter månader av pandemi-restriktioner, så har vi gjort det med nya rutiner i ryggen. Vi tvättar våra händer, håller oss hemma när vi är sjuka och använder kontinuerligt handsprit. Men trots detta skrivs det just nu spaltmeter om virusutbrott och fulla sjukhus.

Så fort det blir lite kyligare ute dyker nya – och gamla – virussjukdomar upp som ett brev på posten. Höst, vinter och tidig vår är högsäsong för sjukdomar såsom influensa, kräksjuka och andra smittor. De kostar samhället och företagen enorma summor varje år. Både när det kommer till bortfall av personal, behandling av sjuka och utbetalning av bidrag. Handlar det istället om elever så är missad undervisning i skolan ett minst lika stort problem.

Vårdinrättningarna arbetar intensivt – både preventivt genom informationskampanjer, och aktivt genom att undersöka och hjälpa patienter och riskgrupper. Men tänk om det gick att minska risken för smitta redan på platserna där den i vanliga fall sprids?

Det gör det faktiskt. Med hjälp av modern teknik och svensk forskning har det skapats en lösning för arbetsgivare och skolor att oskadliggöra virus och därmed minska smittspridningen.

Så minskar du smittorisken

År av forskning, bland annat en sjuårig studie från Karolinska Institutet, visar hur svenskutvecklad teknik fungerar som en virushämmare på en mängd virus. Den patenterade tekniken omfattar arbete som utförts vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) och ingår i ett skräddarsytt erbjudande för arbetsplatser och skolor: LightAir Health+.

– “Tekniken angriper luftburna virus och neutraliserar 97 procent av dem, direkt i luften”, säger Joakim Hansson, affärsområdeschef på LightAir. – “Genom att installera dessa virushämmare så att man får full täckningsgrad kan man få ner smittorisken rejält, samtidigt som man genom våra högeffektiva luftrenare säkerställer att de som vistas i lokalerna andas ren luft med alla de andra fördelar som det innebär”

När större utbrott av sjukdomar sätter igång så börjar det ofta med just lokala virusutbrott på skolor och arbetsplatser – lokaler där många vistas samtidigt på begränsad yta. Kan man redan där bryta ner viruspartiklarna så att de tappar förmågan att ta sig in i våra celler har man kommit en bra bit på vägen för att få ner smittotalen.

Minska antalet Kontor sjukdagar ger naturligtvis kostnadsbesparingar, eftersom du lättare kan upprätthålla produktiviteten. Organisationer som har installerat LightAir Hälsa+ vittnar om en 20- procentig minskning av sjukfrånvaro.

I skolan handlar det även om att ge alla barn samma förutsättningar. De som ofta är sjuka och får stanna hemma, eller har luftrörsrelaterade sjukdomar som astma, riskerar att halka efter.

– Vi vill att alla ska ha samma möjlighet att prestera, både på kontor och i skolan, säger Hansson.

Evidensbaserad teknologi

Att LightAirs virushämmare fungerar mot en lång rad virus visar studien från Karolinska Institutet. Man kunde dels se på partikelnivå att virusen neutraliserades, dels såg man det i praktiska försök eftersom inga av försöksobjekten blev smittade när virushämmaren var aktiv, medan tre av fyra smittades när den inte var det.

Studien visar att virushämmaren är verksam på virus med proteinskal, vilket inkluderar exempelvis influensa- och coronavirus såsom sars-cov-2.

Ren luft som en tjänst

Att köpa in massa produkter och sedan sköta om dem med filterbyten och underhåll kan på sikt bli en dyr affär. LightAir erbjuder istället en prenumerationslösning. Fördelen med detta är att du inte behöver fundera över någonting alls, de sköter allt från montering till underhåll och innebär även evig garanti. Du har en fast kostnad du betalar per månad, och inga oförutsedda utgifter.

Luftrenarna och virushämmarna kan med fördel takmonteras och har extremt låg ljudnivå jämfört med traditionella luftrenare.

Jonas Persson and Enskilda Gymnasiet

“Man kan knappt höra dem, inte ens när rummen är tomma.” säger Jonas Persson, IT-chef på Enskilda Gymnasiet, en skola som installerade LightAir Health+ för både personal och elever, för att skapa en mer attraktiv skola. “Och de drar så lite kraft att vi inte ens behöver slå på och stänga av dem.”

Enskilda Gymnasiet har 30 LightAir Health+ system installerade, och både personal och studenter har märkt en stor skillnad. Förutom att neutralisera virus utan filtrering filtreras luften också från virus, bakterier, avgaser, allergener och andra ohälsosamma ämnen. Luftrenarna bygger på en innovativ och patenterad svensk filterlösning.

Har du pollenallergiker på arbetsplatsen eller astmatiker i skolbänken kommer dessa gynnas lite extra eftersom de får samma förutsättningar som sina kollegor och klasskamrater. Dessutom kan alla de som vistas i lokalerna andas ut – och in igen – eftersom de drygt 8 000 andetag de tar under arbetsdagen består av ren, frisk luft som ger energi istället för att göra dem sjuka.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Relaterade artiklar