Skola i Barcelona adderar luftrening som extra skydd mot covid-19

Teknologi adderat verktyg i kampen mot smittspridning

DELA DEN HÄR ARTIKELN
Facebook
Twitter
LinkedIn
Jacint Verdaguer-skolan, som ligger nära flygplatsen i Barcelona, har "satsat på innovativ teknologi" genom att inför terminsstarten låtit installera en vetenskapligt beprövad och svenskutvecklad lösning för luftrening och virusbekämpning.

Att gå tillbaka till skolan efter jullovet har oroat många familjer utifrån den stora smittspridning som eskalerade under ledigheten. Av denna anledning installerade skolan i Castelldefels en lösning för luftrening innan klassrummen öppnades igen i januari 2022.

Alla klassrum på Jacint Verdaguer-skolan har numera en luftrenare för kommersiell användning i kombination med en virushämmare, vilken oskadliggör virus omedelbart medan de fortfarande är i luften. Detta dubbla skydd minimerar spridningen av virus, såsom sars-cov-2, och eliminerar stora problem med bakterier, allergener och föroreningar.

Teknologin är ljudlös och kan arbeta 24/7 med låg energiförbrukning. Den bekämpar spridning av virus som orsakar sjukdomar som covid-19, vinterkräksjuka och säsongsinfluensa, samtidigt som den tillhandahåller luft renad från exempelvis pollen och ultrafina partiklar orsakade av trafikföroreningar.

Skolans ansvariga, Francesc Morilla, kommenterar i lokala medier hur systemet utgör ett extra lager av säkerhet och jobbar helt i bakgrunden då de “inte ens hörs i klassrummen”.

Erfarenheterna och pandemins frammarsch har fått skolan att “satsa på innovation” som man kallar det. Givetvis har man utöver viljan att nyttja teknologi även fokus på andra skyddslager i kampen mot smittspridning. “Det finns exempelvis alkoholgel och för att gå in i skolan måste samtliga numera passera en annan teknologi där deras kroppstemperatur automatiskt mäts”, tillägger Morilla.

Luftreningen visade omedelbart sin förmåga när inomhusluftens AQI (Air Quality Index) sänktes från initialt 105 (mycket högt) till 4 (väldigt lågt) efter endast sju minuters användning i ett av klassrummen. Partikelhalterna av storlekarna PM2,5 och PM0,3 visade liknande utveckling, då de minskades från 38 till 1 respektive från 4200 till 360 under samma korta tidsperiod.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Relaterade artiklar

Blooming grass

Ljusare dagar – men med nedsatt arbetsförmåga?

Säsongen är fantastisk – för de flesta av oss. Men för vissa innebär det ett återkommande problem som kan leda till minskad koncentration och arbetsförmåga – pollenallergi. Måste vår arbetsprestation eller våra skolresultat påverkas av säsongsförändringar?

Läs mer »
Hen and bird flu

Ökad risk för fågelinfluensa i Europa

Fågelinfluensan härjar i flera regioner i Europa. Tidigare i vinter klassificerades stora delar av södra Sverige som ett högriskområde för ytterligare spridning av denna virusinfektion. Samtidigt finns det beprövad teknik som hjälper oss med förbättrad viruskontroll.

Läs mer »