WHO uppdaterar globala riktlinjer för luftkvalitet

Krävs konkreta åtgärder för att bekämpa luftföroreningar och rädda miljontals liv

DELA DEN HÄR ARTIKELN
Facebook
Twitter
LinkedIn
Världshälsoorganisationen, WHO, har nyligen reviderat sina riktlinjer kring luftkvalitet och våra globala utmaningar med luftföroreningar. Tillsammans med klimatförändringarna konstateras luftkvaliteteten vara ett av de största miljöhoten för människors hälsa. Evidensbaserade data och en växande kunskapsbas kring att "ingen nivå av luftföroreningar kan betraktas som acceptabel nivå för människor" har resulterat i att nästan samtliga nämnda och accepterade partikelhalter har kapats rejält i organisationens riktlinjer.

WHO:s globala riktlinjer för luftkvalitet (Air Quality Guidelines, AQG) pekar ut tydliga bevis på olika skador som luftföroreningar orsakar människor, och detta vid betydligt lägre koncentrationer än vad tidigare förståtts. Sedan år 2005 — och därmed den senaste uppdateringen av de globala riktlinjerna — har det onekligen skett en markant ökning av forskning och bevis som visar hur luftföroreningar påverkar olika aspekter av vår hälsa.

Av den anledningen, och efter en systematisk granskning av de ackumulerade bevisen, har WHO justerat nästan samtliga AQG-nivåer nedåt. Man varnar även för att överskridande av de nya riktlinjerna gällande luftkvalitet är förenat med betydande hälsorisker, samtidigt som det kommer att rädda miljontals liv om vi kan hålla oss till dem.

Sjukdomsbörda i nivå med globala hälsorisker såsom ohälsosam kost och tobaksrökning

Varje år beräknas exponering för luftföroreningar orsaka sju miljoner förtida dödsfall och leda till skador på miljontals fler friska liv. Hos barn kan detta inkludera minskad lungtillväxt och funktion, luftvägsinfektioner och förvärrad astma. Hos vuxna är hjärtsjukdomar och stroke på grund av luftföroreningar de vanligaste orsakerna till för tidig död.  Bevis på andra biverkningar som diabetes och neurodegenerativa sjukdomar presenteras också. Detta jämställer den sjukdomsbörda som orsakas av luftföroreningar med andra stora globala hälsorisker, såsom ohälsosamma dieter och tobaksrökning. 

WHO konstaterar att hälsoriskerna i samband med partiklar lika med eller mindre än 10 och 2,5 mikron (µm) i diameter (PM10 respektive PM2.5) är av särskild relevans för folkhälsan. Både PM2.5 och PM10 har förmåga att tränga djupt in i lungorna men PM2.5 kan till och med komma in i blodomloppet, vilket främst resulterar i kardiovaskulära sjukdomar, andningspåverkan samt kan även påverka andra organ negativt.

Utvecklingen har gått i fel riktning – men hopp och lösningar finns

Oroväckande är konstaterandet att mer 90% av världens befolkning år 2019 bodde i områden där koncentrationerna översteg 2005 års högre riktlinjer för luftkvalitet för långvarig exponering för PM2.0. Samtidigt går det att aktivt motarbeta trenden. Länder med starkt politiskt drivna förbättringar av dålig luftkvalitet har ofta sett en markant minskning av luftföroreningar, medan nedgångar under de senaste 30 åren var mindre märkbara i regioner med redan någorlunda god luftkvalitet.

Enligt en snabb scenarioanalys menar WHO att nästan 80% av dödsfallen relaterade till PM2.5 hade kunnat undvikas i världen, om de nuvarande luftföroreningsnivåerna reducerades till dem som föreslås i de uppdaterade riktlinjerna. Samtidigt skulle uppnåendet av specificerade delmål minska sjukdomsbördan, av vilken den största nyttan givetvis skulle observeras i länder med stora populationer och höga koncentrationer av fina partiklar (PM2.5).

Vi andas 20 000 liter luft per dag

”Gällande luftkvalitet utomhus är det givetvis stora skillnader mellan stad och landsbygd, eller om man jämför olika länder eller regioner med varandra,” säger Lars Liljeholm, VD för LightAir. ”Detta är inte enkom en utmaning för industritäta områden i snabbväxande ekonomier utan det finns massor av adresser i västvärlden som har skyhöga partikelhalter vilka givetvis påverkar människor negativt då varje vuxen individ andas 20 000 liter luft per dag. Samtidigt som detta externa tryck på intet sätt skall underskattas när man tittar på luftkvaliteten på kontor och skolor, måste man påminna sig om att cirka 80 procent av partiklarna i inomhusluften faktiskt skapas av aktiviteter som sker innanför fastighetens väggar.”

LightAir erbjuder hem, skolor och kontor innovativa lösningar för effektiv luftrening och virusbekämpning. Erbjudna teknologier rensar till och med 99.99% av så pass små partkilar som PM0.1, vilket i storleksordning motsvarar enskilda virus eller hälsovådliga trafikföroreningar genererade av förbränningsmotorer.

“Jag kan knappast tänka mig en bättre drivkraft för mig och mina kollegor än att arbeta med ren och virusfri luft. Vi jobbar dagligen med dessa utmanande frågor, och det är oerhört stimulerande att i slutänden verkligen leverera en skillnad i människors dagliga liv och förbättra hälsan i samhället,” avslutar Liljeholm.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Relaterade artiklar

Blooming grass

Ljusare dagar – men med nedsatt arbetsförmåga?

Säsongen är fantastisk – för de flesta av oss. Men för vissa innebär det ett återkommande problem som kan leda till minskad koncentration och arbetsförmåga – pollenallergi. Måste vår arbetsprestation eller våra skolresultat påverkas av säsongsförändringar?

Läs mer »